top of page

Solárium

Solárium

Sluneční záření je hlavní součástí zevního prostředí člověka a ovlivňuje přímo i nepřímo většinu živých forem na Zemi. Už v minulém století byla odhalena prospěšná vlastnost slunečního záření, a to zejména v prevenci nedostatku vitaminu D a v léčbě rachitis.

Při umělém ozařování v solárium probíhají tytéž procesy jako u přírodního slunění. UV lampy v soláriu emitují kombinaci UV-A a UV-B záření, která je svým složením spektra záření podobná tomu slunečnímu. Při opalování na slunci hrají nejdůležitější roli faktory jako denní doba opalování, roční období, nadmořská výška, výskyt mraků, emise, blízkost rovníku, odrážející okolní povrch (vodní hladina, písečná pláž, asfalt, sníh...), apod.


Solárium

Můžeme říci, že opalování probíhá v nekontrolovatelném prostředí. Výhodou opalování v soláriu je možnost regulace tohoto procesu: zvolíme si intenzitu UV lamp (typ solária) a nastavíme si opalovací čas vhodný pro náš fototyp.


Po první návštěvě solária si udělejte pauzu 24 až 48 hodin, aby jste optimálně zjistili, jak Vaše pokožka reaguje na opalování v soláriu. Mezi dalšími návštěvami by měl být časový odstup minimálně 24 hodin. Častěji je to i zbytečné jak pro Vaši peněženku, tak pro tělo, protože opalovací proces trvá ještě až 24 h po opuštění solária! Ideální je slunění obden a po dosažení požadovaného odstínu stačí 1krát za týden a pak  již pouze udržovat. Zjistěte si svůj fototyp a pak zvažte, jaké volit časové intervaly opalování.

bottom of page